HomeUNUTARNJA POLITIKASramotan kraj jednog sramotnog mandata 

Sramotan kraj jednog sramotnog mandata 

 

Čini mi se da je predsjednik Milanović upravo učinio političko samoubojstvo iz vlastite zasjede i da građanima na parlamentarnim izborima kao i na predstojećim izborima za EU parlament neće biti teško ocijeniti tko istinski brine za njihovu stabilnost, socijalnu sigurnost i bolju budućnost.  

 

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo 

 

Ako do sada nekome nije bilo potpuno jasno da je Milanovićevo predsjedničko (ne)djelo u cijelom mandatu bilo neustavno i nalik na tihi, puzajući državni udar, sada su maske doista pale. Stvari treba nazvati pravim imenom; Milanovićeva kandidatura s predsjedničke pozicije na parlamentarnim izborima i njegova želja da to učini kao predsjednik države bez da prije toga da ostavku na mjesto predsjednika, pokušaj je državnog udara bez presedana. 

Evo što kaže Sanja Barić ustavna stručnjakinja, a njoj se u potpunosti pridružuje i ustavni stručnjak Mato Palić:  

 

Situacija je krajnje ozbiljna! Nema nikakve dileme, ali nikakve! 

 

 PRH se NE MOŽE kandidirati na izborima dok obnaša tu dužnost! Položaj PRH je jamac stabilnosti vlasti. Nestranačka osoba. Ne može obnašati nikakvu drugu javnu ni profesionalnu dužnost. Nadstranačka pozicija je IZDVOJENA iz stranačke dnevnopolitičke pozicije (uz iznimku nekoliko ovlasti vezanih za vojsku, vanjsku politiku i sigurnosne službe). 

Ostavku mora podnijeti odmah, planira li doista to što je rekao da planira. Odmah. Danas. 

Nepodnošenje ostavke, a sudjelovanje na izborima RAVNO JE UDARU NA USTAVNI POREDAK RH! 

Ustavni sud RH MORA još DANAS, najkasnije SUTRA UJUTRO to jasno i načelno reći kao krajnji jamac ustavnog poretka RH. 

 

Zoran Milanović- „Putin bata“, u stvari Putinova ispostava na Pantovčaku, raspisala je parlamentarne izbore. Izbori će se održati u srijedu 17. travnja 2024. godine računajući kako bi eventualna veća izlaznost mogla pogodovati lijevoj koaliciji s njim na čelu i tako dovesti rusofile u Banske dvore. Milanovićeva najava kandidature na parlamentarnim izborim dokaz je tezama da on nikada nije bio predsjednik svih državljana koji po Ustavu brine za stabilnost države, već je bio vođa ujedinjene lijeve i desne oporbe u rušenju aktualne vlasti. Njegova uloga nametnuta od njegovih gremija koji su ga doveli na Pantovčak bila je stvaranje kaosa, pakla, destabilizacije države, rušenje našeg međunarodnog ugleda i dovođenje u pitanje članstva Hrvatske u NATO savezu, u članstvu u Europskoj uniji, kao i u svim euroatlantskim integracijama u kojima se Hrvatska zasluženo nalazi. Njegova uloga je stvaranje „rusko-srpskog sveta“. Milanovićeva današnja objava da ide na parlamentarne izbore kao predsjednik Hrvatske, zapravo znači da je sam sebi odredio datum parlamentarnih izbora, a kako se čini sam sebi želi dati i mandat za sastavljanje parlamentarne većine. Sprdačina kakvu nikada nitko nije vidio, osim u Rusiji, koja Milanovića veliča na naslovnicama svog „slobodnog“ mainstreama.  

 

Sjetimo se kako je izgledao Milanovićev mandat 201.-2015., prije nego bilo kome padne napamet njega birati za predsjednika Vlade Hrvatske. 

 

Milanovićeva saborska većina ukinula financiranje komemoracije na Bleiburgu, izglasala Lex Perković, provodila ćirilizaciju Vukovara, omalovažavala hrvatske branitelje što je dovelo do 555 dana prosvjeda HRVI.  

 

Podsjetit ću kako je Hrvatsko nacionalno i etičko sudište pod predsjedanjem Zvonimira Šeparovića optužilo Zorana Milanovića za etičku veleizdaju nacionalnih interesa zato, jer je iz partikularnih i političkih interesa zasnovanih na totalitarnom komunističkom nasljeđu postupao protivno etičkim načelima i temeljnim tradicijskim vrijednostima hrvatskog naroda.  

 

Neke od točaka optužbe: 

 

-što je ne poštujući Europski uhidbeni nalog protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustaća, optuženih u Njemačkoj zbog sumnje da su ubili hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, pokušao onemogućiti izručenje donošenjem posebnog zakona „Lex Perković“, čime je pokazao Hrvatsku vladu kao nevjerodostojnu i teško narušio odnose s EU. 

 

-što je kriminalizirao Domovinski rat brojnim postupcima, kao što je prisilno protuustavno uvođenje ćiriličnih natpisa u Vukovaru i pokretanje kaznenih postupaka protiv osoba iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, 

 

-što je Hrvatska vlada pod njegovim vodstvom prihvatila da Srbija vodi kaznene postupke protiv hrvatskih branitelja. 

 

-što je zajedno s Ivom Josipovićem i Vesnom Pusić diskreditirao tužbu Hrvatske protiv Jugoslavije za zločin genocida počinjen u RH pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu. 

 

-što je inicirao ukidanje pokroviteljstva Hrvatskoga sabora nad Komemoracijom Bleiburških žrtava. 

 

-što je svojom katastrofalnom politikom zemlju doveo do najdublje gospodarske i dužničke, društvene krize i općeg siromaštva i beznađa. Hrvatska je ekonomija , prema pisanju “The Financial Timesa”, najgora u EU, gora od Grčke, Vlada je prespora, privatnici mrtvi, socijalna katastrofa. Šteta od Milanovićeve vlade, prema nekim prosudbama, iznosi koliko i ratna šteta od rušenja kuća, tvornica i cesta do 1995. Što je obećavao da će štednjom održati hrvatski rejting, međutim , hrvatski je rejting sada u dvije razine u “smeću” tj.  više nemamo investicijski rejting. Što je obećavao povećati stopu gospodarskog rasta, kako bi se do 2015. godine kretala na razini 15%, a umjesto toga imamo već 11 tromjesečja gospodarskog pada, što je 60 godina nezabilježeno u Europi. Što je obećavao smanjiti nezaposlenost a ona je sada oko 20%, a nezaposlenost mladih je među najvišima u Europi. 

 

-što je u slučaju referenduma o braku zastupao militantni ateizam protivan većinskom katoličkom hrvatskom narodu i pripadnicima drugih vjerskih zajednica. 

 

-što je sramotio hrvatski narod i Hrvatsku svojim izjavama, ne samo u zemlji već i u inozemstvu kako je “Hrvatska slučajna država”, da je “Crkva u Hrvatskoj ta koja podržavala zločine i zločince”. 

 

 

 

-što je svojom politikom pokazivao odbojnost prema hrvatskom iseljeništvu kao u slučaju drske i diskriminirajuće poruke europskom parlamentarcu Davoru Stieru poručivši mu kako “ne razumije Hrvatsku jer nije tu rođen, a onaj tko je ne razumije ne može je ni voljeti”. 

 

 

-što je komentirajući odnose s BiH izjavio da se “netko nakon potpisivanja sporazuma o izgradnji Pelješkog mosta , sjetio da su sporna dva kamena na granici. I sad bi se mi trebali sporiti sa susjedom(BiH) oko ta dva kamena. Ozbiljna država to ne radi”, praktično poduprijevši bošnjačko svojatanje hrvatskog teritorija, što je u duhu Bakarićeve izjave kako za socijalizam nije bitno hoće li sela biti u Sloveniji ili Hrvatskoj. 

 

U četiri godine svog mandata, ovaj spisak etičkih veleizdaja mogao bi se nadopuniti s bezbroj točaka. 

 

Ako „Putin bata“ na čelu lijeve koalicije, kojoj će se vjerojatno pridružiti i neki „desni“ akteri preuzme vlast u Hrvatskoj objektivno je  očekivati kako će se slični veleizdajnički motivi ponoviti. Čini mi se da je predsjednik Milanović upravo učinio političko samoubojstvo iz vlastite zasjede i da građanima na parlamentarnim izborima kao i na predstojećim izborima za EU parlament neće biti teško ocijeniti tko istinski brine za njihovu stabilnost, socijalnu sigurnost i bolju budućnost. 

 

Kazimir Mikašek-Kazo  

Morate Pročitati

spot_imgspot_img