HomeUNUTARNJA POLITIKATko laže, Milanović ili „Yutel bata“ Marko Milić?

Tko laže, Milanović ili „Yutel bata“ Marko Milić?

Marko Milić je za predsjednika Milanovića ‘Yutel Bata’, čime se posprdno narugao njegovom ocu Goranu Miliću, jednom od bardova hrvatskog novinarstva i autoru brojnih putopisnih serijala koji i danas plijene pažnju gledatelja HTV-a. Milanovićevo vulgarno vrijeđanje na obiteljskoj osnovi postalo mu je omiljena špranca!

Komentar: Kazimir Mikašek-Kazo

Milanović u Požegi nije izdržao prokomentirati najnoviju sjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Ono je ocijenilo kako vladin glasnogovornik Marko Milić nije povrijedio načela javnog djelovanja nakon spornih SMS poruka koje ga smještaju u aferu “Hrvatske Šume”.

Predsjednik kaže i kako je Željko Sabo završio iza rešetaka zbog iste stvari zbog koje Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa danas nije kaznilo glasnogovornika Vlade Marka Milića.

Ovo je untergang, put prema dolje, za cijelo društvo”, kaže Milanović koji je usput dao Miliću i nadimak “Yutel bata”.

Ako netko laže Internet sigurno ne laže? Pa da podsjetimo čitateljstvo o čemu se zapravo radi. Radi li se kod Željka Saboa i Marka Milića o istoj stvari, ili predsjednik laže? Vratimo se malo u vrijeme kada je premijer Republike Hrvatske bio Zoran Milanović.

HDZ-ova vijećnica Marija Budimir tada je snimala razgovor sa SDP-ovim gradonačelnikom Željkom Sabom u kojemu joj nudi razne privilegije pa i novac za njen glas koaliciji SDP-HSS.

“Gradonačelnik Željko Sabo meni kao HDZ-ovoj vijećnici nudi iznos od 50, 20, 10 tisuća kuna, i još niz drugih pogodnosti, jednom rečenicom – sve što god poželim…”, kazala je tada HDZ-ova vijećnica Marija Budimir.

 

“….Ja imam sponzore koji su mi rekli: Reci gradonačelniče, kako mi možemo pomoći…Sad ti to kažem, valjda me ne snimaš. Znači, a ovaj koji su mi rekli: Reci gradonačelniče, koliko novaca? Šta možemo da učinimo u toj situaciji? Jel to 50.000, jel to 10.000, 20.000 kuna, reci gradonačelniče. Dat’ ćemo 50.000 kuna za vijećnički mandat.”


Za HDZ je tada Sabov pokušaj i njegovo spominjanje Milanke Opačić i Branka Grčića kao jamaca dogovora – znak da je u političku korupciju na lokalnoj razini upleten i vrh SDP-a.

“Tu su upletena tri ministra, Sabo je saborski zastupnik i u predsjedništvu SDP-a znači tako funkcioniraju”, kazao je Ivan Penava, HDZ Vukovar.

Politička korupcija odnosno podmićivanje zastupnika i vijećnika kazneno je djelo za koje je zapriječena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Epilog

Bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo je na osječkom Županijskom sudu nepravomoćno proglašen krivim za podmićivanje gradskih vijećnika Marije Budimir i Radivoja Đurića iz Hrvatske demokratske zajednice te osuđen na jednu godinu i četiri mjeseca bezuvjetnog zatvora.

Izricanjem nepravomoćne presude, okončan je prvostupanjski sudski postupak.

Optužnica Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta teretila je Sabu da je u lipnju i srpnju te godine, nakon neuspjelog konstituiranja vukovarskog Gradskog vijeća, u nakani da Milanovićevoj Socijaldemokratskoj partiji osigura većinu, vijećnici Budimir ponudio mjesto člana nadzornog odbora u tvrtki Borovo, mjesto predsjednice gradske komisije za europske integracije, uz pripadajuće naknade te novčane naknade od 10.000, 20.000, i 50.000 kuna (1.300, 2.600, 6.500 eura), kako bi postala vijećnica SDP-a u Gradskom vijeću.

Marija Budimir je i snimila sporni razgovor sa Sabom te dala iskaz USKOK-u.

Optužnica je Sabu također teretila i da je HDZ-ovu vijećniku Đuriću ponudio da će mu supruzi Ružici osigurati posao glavne sestre u vukovarskoj bolnici, a sinu posao direktora Hrvatskoga radija Vukovar i zaprijetio da će, ako Đurić odbije surađivati, njihov sin Siniša ostati bez posla na toj radijskoj postaji.

Sabo je u travnju, kao i osumnjičena za malverzacije Marina Lovrić Merzel, dao ostavku na mjesto člana Predsjedništva SDP-a. 

Ostavke su stigle dva dana uoči sastanka Predsjedništva vladajuće stranke u Hrvatskoj, na kojoj se trebalo odlučivati o njihovoj suspenziji.

Još jedan postupak

Tjedan kasnije Vlada Zorana Milanovića je zbog ne donošenja proračuna u zakonskom roku, raspustila Gradsko vijeće i razriješila Željka Sabu s mjesta gradonačelnika.

Odobrenje za pokretanje i vođenje kaznenog postupka predložilo je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru, a zbog kaznenog djela protiv imovine pronevjerom i kaznenog djela protiv službene dužnosti poticanjem na zlouporabu ovlasti.

Željka Sabu se teretilo da je od srpnja 2005. do rujna 2009. godine dio prikupljenih novaca za osiguranje boravka vukovarske djece na moru zadržao za sebe, a riječ je o najmanje 10.000 eura. Morbidno, krali su djeci!

Tereti ga se i da je poticao na zlouporabu ovlasti i položaja.

Navodno je od direktora komunalne tvrtke u Vukovaru tražio da zaposli Srđana Šijakovića iako je znao da su sva radna mjesta popunjena.

Zaključak

Dakle, kakve sveze ima postupak koji je protiv Marka Milića vodilo „Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa“, s kaznenim postupcima protiv Milanovićevih poštenjaka Marine Merzel, Željka Saboa i Tomislava Sauche, koji su završili u kazamatima s izrazito blagim kaznama. U potrazi za HDZ-ovom lopovima King Kong se opet okliznuo na koru banane! U banani je!

 

Kazimir Mikašek-Kazo

 

Morate Pročitati

spot_imgspot_img