HomeUNUTARNJA POLITIKAMilanovićevo glavinjanje od „popovnjače“ do „crnog jastreba“

Milanovićevo glavinjanje od „popovnjače“ do „crnog jastreba“

Milanović je samo od rujna 2020. – 12. siječnja 2021. oko 120 puta koristio vojne helikoptere i brodove, no sve je pod oznakom stroge tajnosti. O tome je HINA izvjestila javnost 01.12.2021. u 09:40. No krenimo redom izdvojiti ono što je najsuspektnije, a ipak je procurilo u javnost.

Milanović Titovim brodom putovao privatno u Albaniju, a prije toga ruskim helikopterom od Hvara do Dubrovnika i obrnuto, nakon povratka iz Albanije s privatnog posjeta Ediju Rami. Evo kratkog presjeka tog Milanovićevog snažnog međunarodnog zalaganja za Hrvatsku, nakon kojega je Hrvatska procvjetala!?

Predsjednik države Zoran Milanović ne bi nikada izvijestio hrvatsku javnost o svom navodnom službenom putovanju u Albaniju, da na to nije bio prisiljen pod težinom anonimne prijave podnesene protiv njega Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa. Za hrvatsku javnost to bi uvijek bilo njegovo privatno putovanje (podrazumijeva se o njegovu privatnom trošku), na koje je otišao na osobni poziv albanskog premijera Edija Rame. Upravo tako je je 12. kolovoza 2020.,  Ured predsjednika odgovorio medijima na upit o svrsi tog putovanja. S obzirom da se radilo o privatnom putovanju, o državnom trošku, to je bio jedini razlog što se uoči tog puta obavijest o tome nije našla u rubrici “najave” na službenim stranicama predsjednika države. Logično, jer postavilo bi se pitanje što tamo predsjednik ima raditi privatno na račun državnog proračuna. Evo što mediji u Albaniji kažu o toj Milanovićevoj službenoj posjeti Ediju Rami?  Da je Milanović u Albaniju stigao brodom HRM-a Učka piše i albanski portal Lajme Durrës.

– Vojni brod Učka, na kojem je bila hrvatska predsjednička obitelj, bio je usidren kraj albanske obale posljednja dva dana. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović odabrao je južnu obalu Albanije za odmor u ovim vrućim kolovoskim danima, piše ovaj albanski medij, kako prenosi tportal.

Što je Hrvatskoj Milanović pozitivno donio s tog pompoznog i skupog putovanja Titovom jahtom i ruskim helikopterom hrvatska javnost nije nikada doznala? Ostaje samo otužna činjenica da nas je Milanović neumoljivo podsjetio na Titov hedonizam i bahatost- „U se na se i poda se“!

Nakon svog poražavajućeg premijerskog mandata, kad je podvio rep, prvo pred Karamarkom, da bi ga Plenković konačno dotukao kao najgoreg predsjednika Vlade u povijesti Republike Hrvatske, Milanović se „obreo“ u „savjetničkim“ poslovima i tu leži geneza njegovog prijateljstva s Edijem Ramom. Dok se Milanović odmarao od svoje luzerske politike, osnovao je savjetodavnu tvrtku Euro Alba Advisory, a sam Edi Rama javno je rekao kako su mu Milanovićevi savjeti uvijek dobrodošli i korisni. Albanski mediji potvrdili su Milanovićevu savjetničku ulogu, iako on to skriva kao zmija noge!? Zašto? Vjerojatno postoji više od milijun razloga!? Nikada nismo doznali pozadinu tih savjetodavnih usluga, a jesu li njegovi „savjeti“ naplaćivani ili nisu, ostaje u području špekulacija na tragu jednakosti između politike i interesa. Ako jesu, hvala Bogu i Rami, jer bolje je i to nego prodavati kućanske aparate po Zagrebu u vrijeme početka Domovinskog rata!?

Nakon što su  iz Hvara u Split, 22. svibnja 2021., topovnjačom HRM-a prevezeni hrvatski biskupi s oko 40 visokih katoličkih svećenika i dužnosnika, Milanović se u Titoističkom stilu obrušio na tu humanu akciju MORH-a. Kazao je kako se dižu topovnjače i patrolni brodovi, i to za nevojne svrhe, čija upotreba, košta 15-20 hiljada kuna po satu plovidbe. Vidjet ćemo kako se to selektivno nekome daje, a nekome ne, pa ćemo razgovarati je li to kazneno djelo”!

Iz Vojnog ordinarijata tada su istakli , da su u ime Hrvatske biskupske konferencije uputili dopis Ministarstvu obrane, tj. molbu za prijevoz nadbiskupa i biskupa Hrvatske biskupske konferencije zbog zaređenja novog hvarskoga biskupa don Ranka Vidovića sa Hvara u subotu 22. svibnja.

“HBK je uputio molbu nama, a mi MORH-u, da se biskupi sa zaređenja u vrijeme pandemije vrate u Split. Nema tu ničeg spornog. Radilo se o suboti i terminu kada nije bilo redovnog, tj. ljetnog voznog reda, pa prijevoz nije bio moguć, tako da smo tražili pomoć Hrvatske ratne mornarice. Bilo je 40 putnika, odnosno nadbiskupa i biskupa te visokog osoblja. Drugi su razlog bile nedjeljne krizme, jer su biskupi trebali s Hvara stići na vrijeme, a to ne bi bilo moguće, jer nije bilo drugih linija. Poslali smo zahtjev MORH-u i on nam ga je odobrio. Mogli su nam reći ‘ne’, ali nisu”, objasnio je tada Večernjem listu generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo.

Dopis je iz Vojnog ordinarijata upućen 15. travnja i navodi se da je na zaređenju predviđeno 25 do 40 hrvatskih nadbiskupa i biskupa te da “radi trenutne epidemiološke situacije i zbog činjenice da je na biskupskom ređenju predviđeno sudjelovanje većeg broja nadbiskupa i biskupa, zamoljeni od mons. Ranka Vidovića, molimo da, ako ste u mogućnosti, po završetku biskupskog ređenja u popodnevnim satima osigurate povratak nadbiskupa i biskupa brodom Hrvatske ratne mornarice iz Hvara u Split”.

“To je jednostavno bio slučaj podrške civilnom stanovništvu, Crkva je zatražila pomoć i dobila ju je na taj način. Radi se o dušobrižništvu pomoraca, sjedište mornarice je u Splitu, gdje je i nadbiskupija, i zaključili smo da je to u skladu s epidemiološkim mjerama, da se biskupi zaštite od korone, jer nije bilo nikakve druge mogućnosti osim tog prijevoza, koji je trajao tri-četiri sata. Nikakva komocija ili zloupotreba, nego potreba”, kaže don Marko Medo.

U MORH-u su potvrdili da su biskupi prevezeni prema zapovijedi načelnika OS admirala Roberta Hranja uz odluku ministra Banožića! Milanović se našao u neobranom grožđu? Koga kazneno goniti? Banožića, biskupe, ili svog miljenika admirala Roberta Hranja?

Možemo li uopće usporediti ova dva slučaja korištenja vojnih resursa? Trebamo li se mi sramiti ili ponositi, da u demokršćanskom društvu s ogromnom većinom, država i vojska pomažu Crkvi u ovakvim izuzetnim okolnostima koje su obrazložene i u tančinu iznesene pred lice javnosti? Trebamo li se mi ponositi ili sramiti predsjednika koji bi ovaj slučaj kazneno gonio? Ne podsjeća li nas to na Titov progon katoličke crkve i dekapitaciju Stepinca koji Katoličku Crkvu u Hrvata nije dao odvojiti iz krila Vatikana?

Jasno je kao dan, da je predsjednik Milanović imao više od milijun razloga zašto je njegovo putovanje u Albaniju preko noći postalo službeno, što se tiče troškova, a privatno i tajno što se tiče sadržaja!? Koliko je takvih tajnih putovanja još bilo samo dragi Bog zna? Milanovićeva otvorena netrpeljivost prema Crkvi, nasrtaj na Vatikanske ugovore, što je njegovo legitimno ateističko pravo, potpuno ga diskvalificira u traženju potpore desnice u Hrvatskoj za svoj drugi mandat i čini mi se da je konačno došlo vrijeme da ga se odreknu oni koji se u Hrvatskom saboru, kao dio parlamentarne većine deklariraju kršćansko demokratskom desnicom u Hrvatskoj.

 

Kazimir Mikašek-Kazo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Morate Pročitati

spot_imgspot_img