HomeUNUTARNJA POLITIKARazdor u DP-u? Penava ili Radić?

Razdor u DP-u? Penava ili Radić?

Izvor/DP

Suvereno.hr

 

Hoće li Radića dočekati ista sudbina kao i Škoru?

 

Domovinski pokret suočava se s velikom unutarnjom krizom, najvećom od odlaska prvog predsjednika Miroslava Škore. Ovaj put, mogućnost izbacivanja iz stranke prijeti Mariju Radiću, čovjeku koji je i sam maknuo Škoru iz stranke.

Sukob se odvija između dvije glavne frakcije: one predvođene trenutnim predsjednikom Ivanom Penavom i one koja podržava Radića. Situacija se pogoršala do te mjere da su obje strane krenule u otvoreni sukob.

Sve je krenulo dolaskom eurozastupnika Stjepe Bartulice u izborni stožer u Ferrariju. Vozio ga je Ivko Marić, osuđenik za pokušaj ubojstva i vlasnik zagrebačkog restorana.

Sporni crveni Ferrari

Penava nije bio zadovoljan i na konferenciji za medije je zatražio od Bartulice da se ispriča te je rekao da ne poznaje Marića. Međutim, Nacional je objavio izjavu visokopozicioniranog DP-ovca koji je Penavu prozvao najvećim lažljivcem u hrvatskoj politici.

“Lagao je da ne poznaje Ivka Marića, čovjeka koji je dovezao Stjepu Bartulicu u crvenom Ferrariju. Pa kod Ivka Marića u restoranu bio je najmanje sto puta”, rekao je izvor.

Penava je rekao kako je jasno o komu se radi, pritom sugeriravši na Radića, i nije opovrgnuo da ne poznaje Marića, ali je rekao da s njim nema nikakvih kontakata. “Kada se pozdravljao sa svima, pozdravio se i sa mnom. Bila je situacija od prije dvije ili tri godine na jedno dva događaja i on je meni samo jedno u gomili lica”, rekao je Penava.

‘Radić je izgubio utjecaj’

Radić je, podsjetimo, trebao biti ministar, ali se povukao u zadnji tren. Izvor iz DP-a je za Express ispričao što se događa u stranci. “Radiću se priprema izbacivanje iz stranke. On to zna i pokušava napadima na Penavu to spriječiti i staviti sebe u poziciju žrtve. Ali on je izgubio utjecaj i teško će mu preko ovoga prijeći”, rekao je njihov sugovornik. Na pitanje kako je moguće da osnivač i financijaš stranke završi izvan nje, sugovornik za 24sata kaže: “Nije Radić glavni inicijator stranke nego utjecajni ljudi koji su sa Škorom htjeli zauzeti desno biračko tijelo i imati utjecaj na vlast.”

Izvor tvrdi da je Radić postavljen kao ekspozitura. “HDZ je računao na njega i nakon ovih izbora i trebao je dovesti barem pet-šest zastupnika, a s njim je pregovarao Tomo Medved. Kad to nije prošlo jer se pokazalo da on nema toliki utjecaj, pregovarač s Penavinom strujom postao je Ivan Anušić. Pa je onda u pregovorima i postavljanju ministara ta struja prevladala i Radić, svjestan gubitka utjecaja, sad ih buši”, tvrdi izvor za 24sata.

Sugovornici iz vladajuće većine iznijeli su svoja mišljenja za 24sata o mogućim posljedicama ovog sukoba. Jedan vjeruje da bi mogli uslijediti novi izbori ili formiranje nove većine, ovisno o tome koliko zastupnika Radić može povući sa sobom. Drugi smatra da Radić neće povući nikoga, jer je Penavina struja već prevladala unutar stranke.

Utjecaj Radića na medije

Penava nastoji očuvati jedinstvo stranke tijekom ljeta, ali ako Radić bude izbačen, očekuje se da će koristiti svoje političke i medijske veze za daljnju borbu, piše 24sata. U samom Domovinskom pokretu su svjesni da im ovaj raskol šteti, nije im drago što mediji imaju materijala za pisanje, ali je opcija izbacivanja Radića opcija.

“Predsjednik Penava nastoji izbjeći taj ishod, tijekom ljeta će se pokušati pojačati kohezija u stranci”, rekao je za 24sata visokopozicionirani član DP-a. Radić, međutim, nije bez utjecaja, a presudan je utjecaj na Z1 televiziju na kojoj se emitira “Bujica”. Voditelj, Velimir Bujanec, odan je Radiću.

Bujanec je već žestoko kritizirao “one” koji neće napustiti koaliciju s HDZ-om ako Milorad Pupovac postane čelnik Odbora za nacionalne manjine. Penava je branio takvu odluku stranke i stoga je upitno kako će se postići “kohezija” u vrhu stranke.

 

Morate Pročitati

spot_imgspot_img