HomeDIREKTDomovinski pokret razgovara s HDZ-om oko Rodnih studija? Smatraju da je uvođenje...

Domovinski pokret razgovara s HDZ-om oko Rodnih studija? Smatraju da je uvođenje Rodnih studija apsolutno nedopustivo’! 

Uvođenje rodne ideologije na Filozofski fakultet bez ikakve sumnje politička je platforma stranke Možemo, a osnovna populistička intencija je narušiti dobre odnose u vladajućoj koaliciji između DP-a i HDZ-a. U sezoni kiselih krastavaca kada nakon dva sjajne izborna rezultata HDZ-a nedostaje pravih tema za konstruktivne kritike na scenu stupa populizam niskih strasti i to je jedino političko oružje poražene ljevice. Nikakav genderizam duginih boja ne može pokoriti većinsku kršćansko demokratsku Hrvatsku, a HDZ će se u ovom slučaju bez ikakve sumnje držati interpretativne izjave koja je donesena u sklopu ratifikacije  Istanbulske konvencije, gdje se izrijekom navodi da u školskom sustavu nema mjesta rodnoj ideologiji kroz zakonske i podzakonske akte. Kada u tom svjetlu sagledamo pobjedu HDZ-a na zadnjim parlamentarnim izborima, onda možemo samo zamisliti što bi se Hrvatskoj dogodilo da su na vlast došli SDP, Možemo i ostali Milanovićevi sateliti!? 

Suvereno.hr/kmk 

“Nije to nikakvo uvođenje rodne ideologije na fakultet, sačekajmo završetak čitavog postupka kako je on zakonom i propisima predviđen”, rekao je ministar Radovan Fuchs novinarima nakon sjednice Vlade, dodavši da taj studijski program, bez obzira na to kako bio ili ne bio koncipiran, sigurno izaziva određene rasprave u javnosti. 

Sljedeći korak je, objašnjava, upućivanje tog studijskog programa Agenciji za znanost i visoko obrazovanje. Nakon toga Agencija provodi opet zakonom propisan postupak koji se odnosi na Zakon o kvaliteti, gdje onda to ide na recenzije, evaluacije. 

Saborska zastupnica iz platforme Možemo! Rada Borić gostovala je u Dnevniku N1 kod Nine Kljenak gdje je govorila o aktualnoj temi uvođenju Rodnih studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.  

‘Domovinski pokret ostao je na onim stavovima i vrijednostima koje je zastupao prije izbora. S koalicijskim partnerima u Vladi dogovorili smo da rodna ideologija ne može biti dio koncepta na kojemu se bazira vladajuća koalicija’, rekao je jutros predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava. 

On se protivi uvođenju Rodnih studija te je optužio Radu Borić da stoji iza inicijative Filozofskog fakulteta. 

‘Obezvređuje dodatno i Filozofski fakultet i profesorice i profesore koji su godinama radili da bi priredili jedan odličan fakultetski predmet i program’, komentira Borić za N1 i kaže da nitko iz Možemo! nije utjecao na razvoj Rodnih studija. 

Rodni studiji su znanstveni predmet na sveučilištima diljem svijeta još od 90-ih. Sljedeće godine će u Hrvatskoj biti 30 godina ženskih studija, kazala je Borić, dodajući da su Rodni studiji na Filozofskom fakultetu prošli i Vijeće i Senat te da je sada odluka je samo na Ministarstvu znanosti. 

Penava tvrdi da se dogovorio s HDZ-om da ne podrži ovaj program. To bi značilo izravno uplitanje izvršne vlasti u rad sveučilišta, ističe Borić. ‘Mislim da je to apsolutno nedopustivo. Bojim se da to nije točno. Ne samo da je brzopleta izjava, nego je i izjava bez razumijevanja.’ 

Osim Penave, i Most i Suverenisti tvrde da su rodni studiji nepotrebni. 

‘Sve ono što postoji oko nas može se izučavati. Pa nećemo reći da se trebamo držati programa fakulteta u Travniku u odnosu na Cambridge, Oxford… na svjetska sveučilišta koja imaju rodne studije. Sve oko nas možemo tumačiti iz rodne perspektive. Besmisleno je pitati se je li nam to potrebno ili nije.’ 

 

Morate Pročitati

spot_imgspot_img