HomeEU I SVIJETSlijedi rasplet na EURU ’24! Dva nogometna velikana danas će biti nokautirana

Slijedi rasplet na EURU ’24! Dva nogometna velikana danas će biti nokautirana

 ANGELOS TZORTZINIS Afp 

By Suvereno.hr/kmk 

   

Europsko prvenstvo ide prema svom dramatičnom finišu. U ring sada ulaze teškaši. Ako prebacimo priču na boks, bandaže navlače Fury, Usik, Joshua… U nogometu su to danas u četvrtfinalu Njemačka koja se sudara sa Španjolskom, te Portugal koji će s druge strane imati Francusku. Tko će ‘popiti‘ nokaut? Jer netko mora, s obzirom da se radi o nokaut-fazi Eura, tko izgubi odlazi doma, bit će odnesen s velikog nogometnog ringa. Prije početka četvrtfinalnih okršaja znamo jedino da će Europa dobiti novog nogometnog prvaka, Talijani su već na odmoru, bili su jako loši. Da, odmah se kad to pišemo sjetimo Hrvatske, ali mi nismo tema, davno su naši dečki već na plažama. 

Prvi četvrtfinalni par programa u petak je po onome što smo dosad vidjeli, ‘finale prije finala‘, domaćin Njemačka i Španjolska. Ove dvije reprez entacije  su dosada su na turniru pokazale najviše. La Roja definitivno najviše. Izbornik Luis de la Fuente posložio je moćnu momčad, baš izgledaju super, raznovrsno, imate osjećaj da mogu igrati koji god sustav žele, zavisno o suparniku. Imaju dva sjajna krila, Yamala i Wiliamsa, koji su izvrsni u igri ‘jedan na jedan‘, mogu driblati, pucati, centrirati. Na te centaršute se iz drugog plana ubaciju Rodri, Pedri, Carvajal, Ruiz, ‘naš‘ Olmo… Naravno, gađa se i Morata. Teško se obraniti proiv njih, svaki napad izgleda kao opća opasnost. Na prvi pogled izgledaju bez mana, po dosada ponuđenom mogli bi kazati da su prvi favoriti na naslov prvaka, u dosadašnjem dijelu prvenstva poigrali su se s svakim suparnikom. Čak smo ponekad stekli i dojam da nisu uvijek igrali baš maksimalno. Ako ćemo tražiti moguće hendikepe u toj vrhunski posloženoj momčadi, onda su to vjerojatno stoperi, Robin Le Normand i Aymeric Laoporte. Vidjet ćemo kako ću funkcionirati španjolska obrana kad ih napadnu Musiala, Wirtz i Havertz, kako će se nositi s elfovim veznjacima Krossom i Gündoganom.

Španjolci su mlada momčad, to je često dobro zbog energije, ali može biti i problem kad se radi o iskustvu. Elf djeluje goropadno, poput Španjolaca može otići do samog kraja. Drugi današnji četvrtfinalni par su Portugal i Francuska. Tricolori su dosad, takav je naš dojam, igrali baš onako koliko im treba. Nema tu nikakve atraktivnosti, umiranja u ljepoti, ali polako i sigurno su stigli u četvrtfinale, malo uz autogolove, jedanaesterac. Mogli bi se našaliti, ne trebaju niti zabiti iz igre da bi pobijedili. Ipak, morat će nešto zabiti iz igre, bilo bi stvarno čudo da stignu do polufinala a da nešto ‘pošteno‘ ne zabiju. Deschamps ništa ne riskira, drži se sastava kojem vjeruje, ali djeluju Francuzi čvrsto, stameno, stekne se dojam da im se ništa previše ne može. Po nama su favoriti u sudaru s Portugalom, kojeg su dobre vile sačuvale u sudaru s Slovenijom. Ili bolje kazano, onaj promašaj Šeška. Portugalci ne djeluju uvjerljivo, nekako su jalovi prema naprijed, vidi se da je Ronaldo pred penzijom. No naravno, nikad ih se ne smije unaprijed otpisati, svakome oni mogu presoliti juhu, pa i Francuzima. 

 

Morate Pročitati

spot_imgspot_img