HomeUNUTARNJA POLITIKAHDZ-ovi kandidati za Europske izbore, predstavili se u Bjelovaru 

HDZ-ovi kandidati za Europske izbore, predstavili se u Bjelovaru 

Suvereno.hr/kmk 

 

Europski izbori održavaju se ove godine od 6. do 9. lipnja, a u Hrvatskoj će se održati 9. lipnja. Birači u Hrvatskoj će izabrati 12 zastupnica i zastupnika u Europskom parlamentu. Prema pravu EU-a, sve države članice moraju koristiti izborne sustave koji jamče proporcionalnu zastupljenost, što znači da broj izabranih zastupnika svake stranke ovisi o udjelu biračkih glasova koje stranka dobije. Hrvatska koristi sustav preferencijalnog glasanja što znači da birač zaokružuje na glasačkom listiću redni broj ispred naziva kandidacijske liste. Ako pak birač želi pojedinom kandidatu na toj kandidacijskoj listi dati preferirani glas zaokružuje i redni broj ispred imena i prezimena kandidata kojemu daje preferirani glas. Time se tom kandidatu daje prednost na kandidacijskoj listi za koju se glasa i veća šansa da bude izabran. 

Sukladno tome je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, s ostalim kandidatkinjama i kandidatima na europskim izborima s liste HDZ-a, sudjelovao na predstavljanju kandidata u Bjelovaru. HDZ-ovu listu predvodi sam Plenković. Slijede Dubravka Šuica, Davor Stier, Karlo Ressler, Nikolina Brnjac, Željana Zovko, Sunčana Glavak, Tomislav Sokol, Marko Pavić, Ante Mihanović, Danijel Marušić i Marijana Petir. 

b

– Veliko nam je zadovoljstvo što smo danas u Bjelovaru, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Kako bismo što većem broju naših sugrađana diljem Hrvatske predstavili naš program koji je vrlo jasan i zove se: Hrvatska snažna i važna, a jednako tu su i najbolji kandidati i kandidatkinje na ovim izborima. Ljude koji imaju izuzetne kompetencije, znanja i vještine te, što je najvažnije, veliko iskustvo u radu ove predstavničke institucije na razini EU. Današnji dan je itekako važan budući da je u kontekstu našeg napora da politikom modernog suverenizma kapitaliziramo osnaženi međunarodni položaj hrvatski za socijalni i gospodarski standard građana koji se kontinuirano povećava – rekao je za početak Plenković. 

Pohvalio se podacima Državnog zavoda za statistiku o povećanju prosječne plaće u RH. 

– Vijest koju je Državni zavod za statistiku objavio je da je prosječna plaća u RH sada 1.326 eura. To znači da je ona u odnosu na listopad 2016., kada sam postao predsjednik Vlade, ona porasla za 575 eura. To govori da smo mjerama koje smo poduzimali na nacionalnoj razini uspjeli u naumu da sačuvamo socijalnu koheziju u hrvatskom društvu i da ostvarujemo strateške ciljeve – poručuje. 

Naglašava kako je upravo njihova Vlada omogućila brojne pomake Hrvatskoj. 

– Upravo je naša Vlada ta koja je, naravno u suradnji s našim zastupnicima i zastupnicama, omogućila da Hrvatska u našim mandatima postane punopravna članica i euro područja i schengenskog prostora i da nakon toga uđemo u europski stabilizacijski mehanizam koji nam omogućuje takvu sigurnosnu mrežu ekonomskog i financijskog karaktera kakvu nikada nismo imali – smatra. 

Nije zaboravio niti istaknuti povlačenje sredstava iz europskih fondova te koje su projekte u županiji poduprli. 

– Do sada smo povukli 20,5 milijardi eura europskih sredstava, u europski proračun uplatili smo oko 6 milijardi. Dakle, u plusu smo 14,5 milijardi eura. To je posebno važno ovdje u BBŽ gdje smo potaknuli projekte u turizmu pa smo podržali i Terme Bjelovar i Daruvarske toplice. U Grubišnom Polju novo podzemno skladište plina, u Daruvaru jedan od četiri izgrađena veteranska centra, veliki napredak u izgradnji brze ceste od Farkaševca do Bjelovara. Donesena je odluka o novoj zgradi Državnog arhiva, podržani su napori da bjelovarska bolnica riješi pitanje dva kredita. Ovo su samo neki od primjera kako smo naš osnaženi međunarodni položaj unutar Europske unije iskoristili za boljitak svih naših sugrađana u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i općenito na sjeveru Hrvatske – pojašnjava za kraj. 

 

 

Morate Pročitati

spot_imgspot_img