HomeDOMOVINASVETKOVINA DUHOVA : Premijera filma podsjetila na pogrom u Španovici 

SVETKOVINA DUHOVA : Premijera filma podsjetila na pogrom u Španovici 

PIŠE: Franjo Delač 

20. svibnja 2024 

 

Španovčani i njihovi potomci obilježili su blagdan Duhova Svetom misom i premijerom dokumentarnog filma „Španovački memento“. Blagdan Duhova do 1942. godine slovio je kao blagdan njihova sela, a po njemu se i zvala u 2. svjetskom ratu spaljena i u potpunosti razrušena crkva. 

Nakon svete mise, u Španovačkom mjesnom domu premijerno je emitiran potresan dokumentarni film „Španovački memento“ scenaristice i redateljice Nade Prkačin, a koji je snimao i montirao Goran Fistrić. 

film1

Točno u 23 sata dana 4. listopada 1942. partizanske postrojbe napale su hrvatsko selo Španovicu. 

U neravnopravnoj, ničim izazvanoj borbi, neovisno o dobi i spolu, ubijali su sve mještane koji su im se našli na putu. Nakon toga, palili su kuću po kuću i pljačkali španovačku imovinu.

film2

Iako su prošla desetljeća, mnoge su tajne oko događaja u Španovici ostale duboko zakopane u sjećanjima stradalnika i sudionika događaja, ali i dokumentima koji su ostali sačuvani po arhivima. 

Zbog čega su komunističke vlasti desetljećima progonile Španovčane i njihove potomke? Zašto se do danas šuti o  mnogim zbivanjima u Drugom svjetskom ratu? Hoće li žrtve i njihovi potomci konačno doživjeti pravdu koja im  je oduzeta kobnoga listopada 1942. godine?

film3

Scenaristica i redateljica filma Nada Prkačin u društvu producenta Ivice Borzića 

Poslije filma, čija se projekcija u listopadu planira i u pakračkoj kino-dvorani, a koji je probudio mnoga teška sjećanja i podsjetio na rane sela koje je sustavno i temeljito likvidirano i raseljeno, održana je redovna skupština Zavičajne zajednica Španovčana koju je vodio njezin predsjednik, Marko Svjetličić. Na skupštini je zaključeno kako će se okupljanje održati i nagodinu, kad će biti održana i izborna skupština. Tom su prigodom prikupljene i članarine, a predsjednik je s članovima upravnog odbora usuglasio da je sve odrađeno kako treba te primjedbi nije bilo. 

film4

Druženje je ove lijepe sunčane nedjelje nastavljeno uz čobanac i pretresanje dojmova okupljenih Španovčana, u mjesnom domu i izvan njega. 

 

Suvereno.hr 

 

Morate Pročitati

spot_imgspot_img