HomeUNUTARNJA POLITIKAPolitike DP-a, Hrvatsku bi za godinu dana dovele u međunarodnu izolaciju? 

Politike DP-a, Hrvatsku bi za godinu dana dovele u međunarodnu izolaciju? 

Suvereno.hr/kmk 

 

Paralelni pregovori DP-a s HDZ-om i SDP-om i stavljanje na svoju listu Kolakušića i Sinčića s pravom izaziva sumnju u njihove dobre domoljubne namjere. Što bi se dogodilo HDZ-u da su paralelno pregovarali sa SDP-om o velikoj koaliciji, ili recimo s Možemo, dakle s političkim strankama na sasvim suprotnim ideološkim i svjetonazorskim pozicijama? Razapeli bi ih! 

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo 

Zapravo DP ni nema svoje politike na kojima je osvojio 13 saborskih mandata. Jedina im je politika bila i ostala, tko jače pljune na Srbe, SDSS i Plenkovića veći je Hrvat i domoljub. Nažalost manji dio od ukupnog broja biračkog tijela nasjeo je na takvu populističku retoriku misleći da će glasom za DP donijeti Hrvatskoj blagostanje i da će Hrvatska postati hrvatskija!? Takva mrzilačka retorika u kojoj su Plenković i Medved označeni kao veleizdajnici nacionalnih interesa i lopovi bez ijednog dokaza, a HDZ kao zločinačka organizacija ravna  SDSS-u, zapravo pokazuje da DP želi dekapitaciju i jednih i drugih. DP-ov cilj je rušenje Andreja Plenkovića, a kako po najnovijim planovima vidimo žele i rušenje tome Medveda, kojega bi na mjestu ministra branitelja trebao naslijediti Srbin Peđa Mišić. Samo priglupi naivci u nominaciji Peđe Mišića za ministra branitelja ne vide pokušaj DP-a dokazati da ne mrze Srbe!?  

Uklanjanje SDSS-a iz parlamentarne većine i cijepanje homogenosti nacionalnih manjina, po onoj svi mogu, ali Srbi ne mogu, u svim ozbiljnijim domaćim i međunarodnim krugovima bit će okarakterizirano segregacijom i homofobijom, osobito zbog toga što ideolozi DP-a baš ni jednim argumentom ne mogu dokazati zašto Srbi ne mogu participirati u vladajućoj većini, a do sada su mogli. Takva politika vodi Hrvatsku u međunarodnu izolaciju! Ako HDZ na to pristane bit će označen kao glavni krivac za pristanak na  mržnju, homofobiju  i segregaciju. Nacionalne manjine u Hrvatskoj ustavna su kategorija i dok god bude tako osam manjinaca će bitno utjecati na konstituciju vladajuće većine, htjeli mi to ili ne. 

Osluškujući filozofiju glavnog DP-ovog ideologa prof. Josipa Jurčevića na podcastu Mrežnica, nisam čuo baš ni jedan pravovaljani argument niti dokaz koji bi upućivao da SDSS treba izbaciti iz moguće vladajuće većine. Jurčević se poziva na mišljenje Venecijanske komisije koja kaže da nacionalne manjine ne bi trebale odlučivati o većini, no pri tom ne uzima u obzir slovo Ustava Republike Hrvatske, koji tu mogućnost dozvoljava, svidjelo se to nekome ili ne. Ustav je iznad Venecijanske komisije i iznad naroda, kako je to nedavno argumentirano obrazložio predsjednik Ustavnog suda Šeparović. Taj Ustav s takvim ustavnim odredbama nije donio Andrej Plenković zbog svog „srboljubstva“  i dok god se Ustav u tom dijelu ne promijeni trebali bi se svi držati slova Ustava. Drugi argument koji Jurčević iznosi protiv Milorada Pupovca je njegov navodni etnobiznis, a da pri tom ne iznosi ni jedan argument niti objašnjava što je to Pupovčev etnobiznis. Možda on postoji kao političar-etnobiznismen, no to nikada ni jedna sudska instanca nije ni otvorila niti dokazala. Treći argument prof. Jurčevića je presuda  HNES-a (Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta) Miloradu Pupovcu i Vojislavu Stanimiroviću za etičku veleizdaju nacionalnih interesa Republike Hrvatske. U tim procesima sam i ja sudjelovao i podržao etičku osudu za veleizdaju, koja u pravnom smislu ima samo simboličku ili populističku težinu. Prof. Jurčević zaboravlja da smo u istom procesu za etičku veleizdaju osudili i Zorana Milanovića, pa se onda postavlja pitanje zašto Zoran Milanović kao etički veleizdajnik može biti predsjednik RH, a Milorad Pupovac ne može biti ni dio vladajuće većine. Jurčević o Milanoviću ni jedno kritičko slovo! Ako je jedini pravi argument prof. Jurčevića činjenica da je SDSS slijednica njihovog osnivača Gorana Hađića, presuđenog ratnog zločinca i Vojislava Stanimirovića nepresuđenog ratnog zločinca, onda su to doista preslabi dokazi za tvrdnju da SDSS sa tri srpska glasa ne može biti dio vladajuće većine. Po toj logici SDP kao sljednica SKJ-SKH nikada ne bi smjela biti parlamentarna stranka! 

DP je 2020., nakon što su srušili Kolindu Grabar Kitarović i doveli Zorana Milanovića na Pantovčak, svojim brutalnim odbijanjem suradnje s Andrejom Plenkovićem, bacio 16 svojih osvojenih mandata u vjetar, čime su zapravo doveli manjine, SDSS i Milorada Pupovca u poziciju da presudno odlučuju o vladajućoj većini. Plenković je cijeli svoj prošli mandat suvereno prolazio kroz sve turbulencije čineći Hrvatsku sve boljom i boljom sa samo 76 ruku. Dakle, svim blagodatima koje je Hrvatska ostvarila u posljednje četiri godine, svoj lojalan doprinosi dale su i manjine zajedno sa srpskom i nikome od njih nije palo napamet rušiti vladajuću većinu Andreja Plenkovića. U tom sazivu sabora kupljeni su i Rafali kao ponos nacije!  Tko je rušio Plenkovića i vladajuću većinu? Naravno DP, SDP i MOŽEMO u koaliciji na čelu sa Zoranom Milanovićem silnim smiješnim interpelacijama! Danas, klasičnim ucjenama DP traži da se Plenković odrekne svojih lojalnih partnera, a da pri tom nemaju baš ni jedan dokaz da su manjine uključujući i srpsku bilo kojim potezom naštetili gospodarskom rastu Hrvatske, ili međunarodnom ugledu koji nam je trenutno najbolji u našoj povijesti. 

Probajmo zamisliti vladajuću većinu sa DP-om, manjincima i HDZ-om, što bi bilo jedino razborito u ovoj situaciji, pod uvjetom suradnje bez fige u džepu? Dakle 82 ruke, a možda i još koja! Može li uopće u takvoj konstelaciji političkih snaga biti moguće donošenje podzakonskih ili zakonskih akata kojima bi Plenković namjerno pogodovao Srbima? Nemoguća misija, jer kada bi se nešto slično i dogodilo DP bi glasovao protiv i takvi akti ne bi prošli. Ukoliko bi prošli uz eventualnu pomoć ljevice DP uvijek ima mogućnost izaći iz većine i izazvati nove parlamentarne izbore. Ono što DP može u vladajućoj većini jest predlagati svoja politička rješenja, a jedno od njih je svakako revizija financiranja Novosti iz državnog proračuna. Moje skromno mišljenje je da su Novosti silno pomogle rastu DP-a, a Hrvatskoj apsolutno nisu naštetile ni jedan milimetar. Naštetile su jedino HDZ-u i to ciljano i smišljeno na visokoj intelektualnoj razini.  

Glede demografije koju DP snažno ističe nema baš neke velike razlike između njihovog i HDZ-ovog programa, kao što nema razlika u pogledu na budućnost poljoprivrednog sektor.  U ovim mučnim pregovorima trebalo bi izbaciti svaku ucjenjivačku logiku i osloniti se na ono što nas veže, što nam je svjetonazorski i programski zajedničko. Po onoj poslovici „um caruje, a snaga klade valja“! 

Paralelni pregovori DP-a s HDZ-om i SDP-om i stavljanje na svoju listu Kolakušića i Sinčića s pravom izaziva sumnju u DP-ove dobre domoljubne namjere. Što bi se dogodilo HDZ-u da su paralelno pregovarali sa SDP-om o velikoj koaliciji, ili recimo s Možemo, dakle s političkim strankama na sasvim suprotnim ideološkim i svjetonazorskim pozicijama? Razapeli bi ih! DP nitko nije razapeo jer, čini se i jednima i drugima je jedini cilj dekapitacija Andreja Plenkovića. Kao što vidimo, već su određeni nasljednici Andreja Plenkovića i Tome Medveda, no siguran sam da taj film nećemo uskoro gledati! Bolje je 76 stabilnih i sigurnih ruku, nego 82 nesigurne. Iskustvo s Mostom je od neprocjenjive vrijednosti! 

 

Kazimir Mikašek-Kazo 

 

 

  

 

Morate Pročitati

spot_imgspot_img