HomeDOMOVINAHNiP podsjetio na tekstove Novosti: 'Najopasniji udar stigao je u petak iz...

HNiP podsjetio na tekstove Novosti: ‘Najopasniji udar stigao je u petak iz redova tzv. HND-a…’ 

Suvereno.hr/kmk 

 

Nakon što je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u petak upozorilo javnost na, kako tvrde, ”opasni nasrtaj predsjednika Domovinskog pokreta Ivana Penave na tjednik Novosti čije gašenje ta stranka zagovara te na njezine najave koje HND ocjenjuje obračunom s nepodobnim novinarima i medijima”, stižu prve reakcije. Također, oglasili su se iz udruge Hrvatski novinari i publicisti (HNiP), i to predsjednik Krešimir Čokolić te tajnica Smiljana Škugor-Hrnčević. 

“U vrijeme izbora za novi saziv Hrvatskog sabora bili smo svjedoci raznih manipulacija: od predsjednikovog kršenja Ustava, do neprepoznavanja jasno izražene volje hrvatskih birača koji su većinski mandate dodijelili strankama desnog političkog spektra. No, iako je tu bilo neugodnih i zlonamjernih izjava koje su sramotno rušile hrvatsku političku kulturu, najopasniji udar na Hrvatsku stigao je ovaj petak iz redova tzv. Hrvatskog novinarskog društva – HND-a i tjednika Novosti koji su pokušali argumentima ruskog i srpskog sveta konfrontirati nacionalne manije s matičnim hrvatskim narodom, a sve zbog zahtjeva Domovinskog pokreta (DP) da se iz Državnog proračuna prestanu financirati Novosti, glasilo Srpskog narodnog vijeća, koje godinama u svojim tekstovima iznosi uvrede na račun RH, hrvatske suverenosti i državnosti, institucija i pojedinaca koji se zauzimaju za suverenističke i tradicionalne vrijednosti, pa sve do samog negiranja srbočetničke agresije na RH”, započeli su. 

“Zbog takvih su tekstova u prošlom sazivu Hrvatskog sabora nemali broj puta reagirali i brojni drugi oporbeni zastupnici, osim onih iz Domovinskog pokreta. HND i Novosti su unisono DP – stranku osobito vezanu za Vukovar željeli učiniti sredstvom političke diverzije. Riječ je o stranci koja se slijedom izbornih rezultata našla u poziciji dogovaranja koalicije s relativnim izbornim pobjednikom HDZ-om s kojim je zajedno dobila povjerenje velike većine birača (1,2 milijun) i koaliciji koja je svjetonazorski logična. No, uvjeti DP-a da ne pristaje na sudjelovanje u budućoj Vladi u kojoj bi participirala SDSS, stranka Milorada Pupovca, i ekstremno lijeva stranka Možemo, uzeti su kao tobožnja prijetnja demokraciji. U najavi DP-a o prestanku financiranja tjednika i portala Novosti što u ovoj godini iznosi 750.000 eura, HND i Novosti iskonstruirali su set nevjerojatnih optužbi”, nastavili su. 

“Novinar Novosti Hrvoje Šimičević imputira, a u tome mu se pridružio i HND, kako je DP najavom zaustavljanja financiranja jednog konkretnog manjinskog lista najavio i nezapamćeni udar na autonomiju i prava nacionalnih manjina, kao i rijetko zabilježeni nasrtaj na novinske slobode, te kazao kako se ‘Hiljade primjera takve vrste moglo naći u fašističkoj Italiji, nacističkoj Njemačkoj, ustaškoj NDH, ali ne i u demokratskim zemljama'”. Takav instrumentarij pripisivanja nacizma nekome mogli smo vidjeti samo u Hrvatskoj 1990- ih, kada su Srbi s istom izmišljenom argumentacijom započeli oružanu agresiju protiv Hrvatske, kao i sada kada je takve izmišljene argumente upotrijebila Rusija za argumentaciju napada na Ukrajinu. Srećom da postoji pisana riječi, pa je takve konstrukcije lako demantirati”. 

 

hina 

 

 

Morate Pročitati

spot_imgspot_img